- Tips
- Leestijd: 4 minuten
8 dingen die je als fotograaf wilt weten over je boekhouding
Daar sta je dan. In de rij bij de Kamer van Koophandel. Vandaag wordt jouw onderneming een feit. Gelukkig ga je bij de Kvk met een goedgevulde tas vol informatie naar huis. Daar zit vast ook informatie in over jouw boekhouding. Maar wat moet je nu echt weten over je boekhouding?
Lees ook: Het verhaal van een fotograaf die Excel gedag zei (en met online boekhouden begon)
1. Een online boekhoudpakket in plaats van Excel #
Als je dit leest dan denk je misschien: ja dit is preken voor eigen parochie! En tuurlijk zullen we je aanraden om Moneybird te gebruiken. Maar wat je ook kiest, kies voor online boekhouden en laat Excel aan je voorbij gaan. Moneybird-oprichter Edwin schreef al eens een blog over hoe je een boekhoudpakket kiest. Wat wil je dat een boekhoudpakket voor je doet? En als je al een boekhouder hebt, met welke pakketten werkt hij of zij graag? Het is belangrijk dat je een boekhouder of accountant hebt die ervaring heeft met jouw boekhoudprogramma. Dat bespaart je tijd, geld én frustratie.
2. Voldoe aan het urencriterium van de Belastingdienst #
Heb jij als fotograaf recht op aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek? Dan moet je per jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden. Je mag vaak veel meer uren registreren dan je denkt. Denk aan de tijd dat je voor je bedrijf op social media zit, het belletje met een klant. Maar ook als je in de supermarkt iemand tegenkomt en diegene iets vertelt over jouw bedrijf. Dan is er ook nog de reistijd en de tijd dat je bezig bent met het bewerken van foto’s. De tijd die je in jouw website steekt mag je bijvoorbeeld ook meerekenen. In veel boekhoudpakketten is het mogelijk om je uren te registreren. Meer informatie over urenregistratie in Moneybird.
3. KOR-regeling #
De KOR-regeling is niet voor iedereen even gunstig. Lees je daarom goed in of het voor jou wel gunstig is. Kijk daarbij goed naar het aantal uren dat je werkt en wie je klanten zijn. Heb je veel particuliere klanten dan is het bijvoorbeeld gunstiger dan wanneer je veel met ondernemers of bedrijven werkt. Bij een omzet van maximaal € 20.000,- kun je bekijken of dit interessant is voor jou. Goed om te overleggen met je boekhouder dus! Moneybird-adviseur Daphne Lie schreef deze blog over de KOR.
4. Boekhoudtermen #
Btw, memoriaal, grootboekrekening. De termen kunnen je soms om de oren vliegen. Hoewel het soms saai en ingewikkeld kan lijken, is het belangrijk dat je snapt wat je aan het doen bent. Moneybird-adviseur Hanneke Boom (opent in nieuw tabblad): “De beste ondernemer is de ondernemer die redelijk begrip heeft van wetgeving en boekhouding. Zo begrijp je waar je mee bezig bent. In de kennisbank van Moneybird staat al veel over wetgeving en boekhouding. De KvK heeft ook allerlei sites met interessante informatie.” Omdat we weten dat je niet de enige bent, heeft collega (en fotograaf!) Loes het boekhoud ABC gemaakt.
5. Keuze maken: Wat ga je zelf doen en wat besteed je uit aan je boekhouder #
Moneybird is gemaakt voor de ondernemer en het is bedoeld om zoveel mogelijk zelf te doen. Maar, zoveel mensen zoveel wensen. We zien dat de meeste fotografen veel zelf doen en een boekhouder hebben als vraagbaak en voor de jaaraangifte. Andere gebruikers versturen alleen facturen en scannen de inkoopfacturen en bonnetjes om vervolgens de boekhouder de rest van de administratie te laten doen. Wat je ook doet: het is oké! Het is belangrijk dat jouw administratie goed gebeurt, door jou en/of door een boekhouder. Probeer altijd te vragen naar dingen die voor jou onbekend zijn, zodat je er ook van leert. Zo heeft fotograaf Milene nog geen adviseur, maar is dat wel van plan om te doen. “Binnenkort wil ik wel iemand inschakelen. Ik merk dat ik zo nu en dan vragen heb en wel wat hulp kan gebruiken. Ook ben ik wat minder bekend met ondernemers kortingen en belastingaftrek enzo. Ik denk dat een adviseur daar wel mee kan helpen!” (Milene heeft inmiddels een boekhouder ingeschakeld)
6. Kosten terugvragen #
Als ondernemer heb je allerlei kosten. Van lunch tot auto en ov. Volgens Moneybird-adviseur Dauriard van Noord staat kosten terugvragen in de top 10 van meest gestelde vragen aan hem. Hoe het zit met het terugvragen van kosten schrijft hij in deze blog.
7. Verschillende btw-tarieven #
Er zijn verschillende btw-tarieven. In Moneybird zijn standaard al de meest voorkomende btw-tarieven voor je geactiveerd. Bekijk goed welk btw-tarief van toepassing is op jouw diensten. Voor albums geldt bijvoorbeeld een ander tarief dan voor een fotoreportage. Het btw-tarief op verzendkosten is bijvoorbeeld afhankelijk van het product dat je verstuurt. Twijfel je? Overleg dan met je boekhouder of check de btw-calculator.
Ben je vrijgesteld van btw? Lees dan dit kennisbankartikel.
8. Investeringen en afschrijvingen #
Heb je een camera gekocht van meer dan 450 euro? En gaat deze meerdere jaren mee in je bedrijf? Dan noem je dit een investering. Zo’n investering mag je niet een 1 keer van je omzet aftrekken. Daarom schrijf je ze af over meerdere jaren. De site van de Belastingdienst (opent in nieuw tabblad) vertelt je hoe dat zit als startende ondernemer. In ons kennisbankartikel over investeringen en afschrijvingen lees je hoe je dit in Moneybird kunt aanpakken.
Tip: vraag je boekhouder naar de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
Lees ook: Waarom fotograaf Nathalie Excel inruilt voor online boekhouden