Website resultaten

Kennisbank resultaten

Je bedrijf aan huis beginnen, mag dat?

Je gaat beginnen aan je bedrijf en wilt werken vanuit huis. Aan de keukentafel, hangend op de bank of in het zonnetje in de tuin. Mooi makkelijk, toch? Daar zitten wel haken en ogen aan. Laten we eens kijken waar je op moet letten en welke regels er gelden voor een bedrijf in je eigen huis.

Jouw woonhuis heeft een bestemmingsplan. Dat betekent wat er met deze ruimte mag gebeuren. Jouw woonhuis heeft waarschijnlijk een woonbestemming, dus moet je er wonen. Je hebt van de gemeente toestemming nodig om een bedrijf aan huis te beginnen en dat verschilt per branche.

Een café of een fysieke winkel beginnen mag niet. Daarvoor heb je een ander gebouw nodig met het bijbehorende bestemmingsplan. Bovendien kunnen zulke zaken overlast veroorzaken voor je buren. Ook een klusbedrijf is waarschijnlijk niet mogelijk. Een werkplaats kan ook overlast veroorzaken.

Vrij beroep #

Als je een vrij beroep (opent in nieuw tabblad)hebt, heb je geen toestemming nodig van de gemeente. Het is niet precies duidelijk wat een vrij beroep is, maar het gaat vaak om een beroep dat iemand zelfstandig kan doen met de juiste kennis, ervaring en opleiding. 

Het kan ook iemand zijn die een uniek talent of kwaliteit heeft. Denk aan tekstschrijver, medisch specialist, consultant of coach. Ook als je een vrij beroep hebt, moet je woning wel het woonkarakter behouden. In de meeste gemeenten betekent dit het volgende:

  • Niet meer dan 1/3e van je woning wordt voor je bedrijf gebruikt
  • Geen overlast veroorzaken voor je buren met je bedrijf
  • Reclame op je woning is verboden (een naambordje bij de deur mag wel)
  • Je bedrijf heeft een kantoorfunctie

Naar de gemeente #

Als je plannen passen binnen het bestemmingsplan van je woning, dan moet je je bedrijf aan huis melden bij je gemeente. Pas het niet? De gemeente gaat kijken of een aanpassing van het bestemmingsplan kan. Het kan ook voorkomen dat je een onttrekkingsvergunning moet aanvragen. Dit kan per gemeente verschillen, dus informeer hier goed naar bij jouw gemeente.

Niet alleen de gemeente moet toestemming geven. Ook je bank of verhuurder heeft een vinger in de pap. Kijk in je hypotheek- of huurovereenkomst naar de bepalingen die gemaakt zijn.

Als je een bedrijfsruimte huurt of koopt, kan je gemaakte kosten opvoeren als bedrijfskosten. De Belastingdienst (opent in nieuw tabblad) kan je hierbij helpen. Dat geldt niet als je vanuit je woning werkt. We spreken pas van een zelfstandige werkruimte als het een eigen ingang heeft , sanitaire voorziening heeft én je werkruimte kan verhuren aan andere partijen.

Heb je een vrij beroep? Dan ben je vrij om te ondernemen in je eigen huis. Heb je een ander beroep? Kijk dan wat je kan regelen met je gemeente of ga op kantoorjacht.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.