Website resultaten

Kennisbank resultaten

Beginbalans

Als ondernemer kun je een beginbalans maken bij de start van je bedrijf. Of je bent overgestapt naar een ander boekhoudpakket en wil je oude gegevens in je nieuwe administratie zetten. Je begint dan bij een bepaald punt en vanaf daar wordt je balans bijgewerkt. We vertellen je wat een beginbalans is en hoe je deze maakt.

Wat is een beginbalans? #

De beginbalans wordt ook wel startbalans of openingsbalans genoemd. De balans is doorlopend: de beginbalans van een bepaald jaar is (bijna) altijd hetzelfde als de eindbalans van het voorgaande jaar. Het opstellen van een beginbalans is belangrijk voor een volledige jaarrekening. De balans geeft een overzicht van je bezittingen, schulden en eigen vermogen op een bepaald moment. Als de beginbalans niet klopt, klopt de balans op een later tijdstip ook niet.

Een balans laat de stand op een bepaald moment zien en verandert bij handelingen die je in je administratie doet. Verstuur je een factuur? Dan verandert de bijbehorende categorie op de balans. Datzelfde gebeurt bijvoorbeeld ook bij het doen van een transactie.

Wat staat er op een beginbalans? #

In principe heeft een beginbalans dezelfde opmaak als een standaard balans. Het enige verschil is dat je alle cijfers voor de start van een bepaald tijdvak invoert. Een balans bestaat altijd uit een activazijde (bezittingen) en passivazijde (schulden en eigen vermogen). Het is belangrijk dat de bedragen aan de activazijde (debet) en passivazijde (credit) gelijk zijn. Alles wat je bedrijf bezit, moet namelijk op een bepaalde manier gefinancierd zijn.

Lees alles over passiva en activa en over wat er precies op de balans staat.

Hoe maak je een beginbalans? #

Je maakt een beginbalans bij de start van je bedrijf of bij een overstap van een ander boekhoudpakket. Bij het opstellen van een beginbalans kan het handig zijn om een boekhouder of accountant te laten meekijken.

1: Voordat je een beginbalans maakt, is het belangrijk dat je de betreffende grootboekrekeningen (ook wel categorieën) hebt aangemaakt.

2: Een beginbalans voer je in via een memoriaalboeking. In de boeking worden alle zaken ingevoerd die je bij de start van je onderneming inbrengt. Dat kan bijvoorbeeld eigen geld zijn dat je zelf inbrengt in je zaak. Of een auto of laptop die je vanuit privé in de zaak inbrengt. 

3: Controleer of er nog posten ontbreken op de debet- en creditzijde. Misschien moet je nog een bezitting toevoegen of heb je al een lening lopen bij een bank.

Voorbeeld beginbalans via memoriaalboeking #

Beginbalans via memoriaalboeking voorbeeld

Wanneer je een beginbalans maakt bij de start van een bedrijf zal deze doorgaans minder uitgebreid zijn dan wanneer je een beginbalans maakt bij de overstap naar een nieuw boekhoudpakket. In het laatste geval bestaat het bedrijf al langer en zal er dus een stuk meer op de beginbalans staan. Dan heb je bijvoorbeeld ook een saldo voor crediteuren (openstaande inkoopfacturen) en/of debiteuren (openstaande verkoopfacturen) op de beginbalans.

Zorg dat je een beginbalans goed inricht. Twijfel je waar je moet beginnen? Schakel dan de hulp van een boekhouder of adviseur in. Een goed begin is het halve werk!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.