Correcties en suppleties

Je btw-aangifte doen is zo gebeurd vanuit Moneybird. Alles netjes bijgehouden en zo opgestuurd naar de Belastingdienst. Zul je net zien dat je een bonnetje terugvindt in je dashboardkastje. En laat dat bonnetje nou net horen bij de aangifte die je vorige kwartaal gedaan hebt. Wat doe je dan? Geen zorgen, dat kan je best eenvoudig oplossen. Dat gaat via correcties en suppleties.

Elk kwartaal doe jij (als het goed is) netjes je aangifte. Zelfs als je geen omzet had dat kwartaal. Vind je onverhoopt toch een oude bon of factuur die je niet hebt verwerkt? Of zie je dat je een fout hebt gemaakt? Geen paniek. Deze kan je zelfs na je ingediende aangifte nog verwerken. Deze verwerking noemen we een correctie bij facturen met bedragen tot en met €1000. Vanaf €1000 wordt het een suppletie genoemd.

De correcties en suppleties gelden voor allerlei bedragen en kosten. Of het nou gaat om een bonnetje van de bouwmarkt of een grotere factuur van een klant, je kunt deze allemaal indienen om je btw-aangifte weer compleet te krijgen, mits dit correct wordt gedaan.

Hoe werkt dit precies? Een voorwaarde is dat de aangifte van het afgelopen kwartaal al is ingediend bij de Belastingdienst. Je kan tot vijf jaar geleden een correctie of suppletie indienen, maar het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zo is je aangifte, en dus je administratie, up-to-date.

Belastingdienst of Moneybird #

Een correctie kan je meenemen bij het indienen van de btw-aangifte in de volgende periode. Dat moet je goed onthouden dus! Voor suppleties kan je naar de Belastingdienst en daar een suppletieformulier invullen. Maar als je al je btw-aangifte via Moneybird hebt gedaan, kun je ook via Moneybird correcties en suppleties indienen. Moneybird weet dan al welke bedragen je hebt aangegeven bij de Belastingdienst. 

Sterker nog, Moneybird herkent wat de correcties zijn. Moneybird herkent automatisch de correcties in je administratie nadat je een btw-aangifte via Moneybird hebt ingediend (mits je over die periode waarin je de correctie doet de aangifte via Moneybird hebt ingediend). Hoe je correcties en suppleties indient in Moneybird leggen we je stap voor stap uit. Je kan ook de video van collega Liesbeth bekijken.

Aanloopkosten #

Hoe zit het met de kosten die je hebt gemaakt vóór je inschrijving bij de KVK? De btw die je hebt betaald van deze aanloopkosten kun je onder bepaalde voorwaarden als voorbelasting aftrekken van je aangifte omzetbelasting. Dit zijn bijvoorbeeld kosten die je hebt gemaakt voor het oprichten van je onderneming, kosten voor materiaal zoals een laptop of kosten voor een website. Dit kan binnen zes maanden na het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt.

Zoals je ziet hoef je je dus geen zorgen te maken als je iets bent vergeten in je administratie. Je kan bij de Belastingdienst gewoon een correctie indienen. Nog beter, met een boekhoudpakket zoals Moneybird is het nog makkelijker. Zo weet je zeker dat alles correct en compleet is.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.