Website resultaten

Kennisbank resultaten

Ondernemingsplan

Heb je een idee voor een bedrijf? Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk beginnen. Toch is het verstandig om eerst uit te zoeken of jouw plannen haalbaar zijn. Door het schrijven van een ondernemingsplan, ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd, bereid je je perfect voor. In dit artikel leggen wij je uit wat de onderdelen van een ondernemingsplan zijn.

Meer weten over het ondernemerschap? Lees hier hoe je in 7 stappen voor jezelf begint.

Wat is een ondernemingsplan? #

Met een ondernemingsplan leg je de basis voor jouw onderneming. Je schrijft op welke werkzaamheden je gaat doen en hoe je de bedrijfsdoelen bereikt. Daarnaast breng je jouw concurrentie en potentiële klanten in kaart. Ook besteed je aandacht aan waar de kansen en beperkingen van je bedrijf liggen. 

Heb je een ondernemingsplan nodig? #

Je hoeft geen businessplan te schrijven. Tenminste, de Belastingdienst en Kamer van Koophandel stellen het niet verplicht. Heb je een investering nodig van externe financiers, dan is een ondernemingsplan wél noodzakelijk. De bank en andere investeerders willen namelijk weten wat je verkoopt, wat je bedrijfsstrategie is en wat de financiële vooruitzichten zijn. Op basis hiervan beslissen zij of ze geld in jouw onderneming investeren.

Iemand achter laptop schrijft ondernemingsplan

Waarom is een ondernemingsplan belangrijk? #

Zelfs als je geen investering nodig hebt, kan een bedrijfsplan nuttig zijn. Je dwingt jezelf namelijk om na te denken over hoe je je bedrijf vormgeeft. Met andere woorden, je formuleert een concrete aanpak. Een ondernemingsplan geeft grip op:

  • De kansen die je kan aanpakken met je bedrijf
  • De risico’s die je bedrijf loopt
  • Wie jouw potentiële klanten zijn
  • De relevante ontwikkelingen in de markt

Wat zijn de voordelen van een ondernemingsplan? #

Het maken van een ondernemingsplan heeft verschillende voordelen. We zetten de 4 belangrijkste voordelen op een rij.

  1. Je krijgt snel inzicht: Je kan investeerders, leveranciers en andere partijen snel de plannen, kansen en risico’s van je onderneming laten zien.
  2. Je behoudt orde: In het bedrijfsplan heb je meerdere scenario’s uitgeschreven. Mocht er op financieel of strategisch gebied iets veranderen, kan je altijd teruggrijpen naar het plan.
  3. Je blijft op koers: Het runnen van een eigen bedrijf kan behoorlijk druk zijn, waardoor je soms je focus verliest. In zo'n geval is het handig om in je businessplan terug te kunnen lezen wat precies je bedrijfsdoelen waren en op welke klanten je je moet richten.
  4. Je blijft innoveren: Het ondernemingsplan geeft je een startpunt om kansen voor je bedrijf verder uit te werken en de zwaktes op te lossen.

Hoe maak je een ondernemingsplan? #

In een businessplan schrijf je concreet op wat je bedrijfsidee is, wat je bedrijfsdoelen zijn en hoe je deze gaat bereiken. Niet ieder ondernemingsplan is hetzelfde opgebouwd, maar meestal wordt er gebruikgemaakt van een vast aantal onderdelen. Ons stappenplan helpt je op weg:

1. Start met een pitch #

Je vertelt kort wat voor producten of diensten je gaat verkopen, en hoe je dit bereikt. De lezer krijgt zo direct een idee van wat je plannen zijn. 

2. Vertel waarom je gaat ondernemen #

Vertel wie je bent en kies een bedrijfsnaam. Leg daarna uit waarom je dit bedrijf wil starten en wat je missie is. Lees hier hoe je een pakkende bedrijfsnaam kiest.

3. Leg de bedrijfsactiviteiten uit #

Bij dit onderdeel vertel je in detail wat de bedrijfsactiviteiten zijn. Je geeft antwoord op de vragen wat je gaat doen én hoe je het wil doen. Denk ook aan de praktische zaken, zoals waar je het bedrijf vestigt, of je personeel en vergunningen nodig hebt en welke rechtsvorm je aanneemt.

4. Verdiep je in de markt en schrijf een marketingplan #

Het is belangrijk dat je aantoont dat er vraag is naar jouw product of dienst. Je geeft ook aan welke doelgroep je wil bereiken en wie je concurrentie is. Je schrijft op hoe je jouw bedrijf in de markt zet en welke marketingtools je daarvoor nodig hebt.

5. Geef inzicht in de financiering #

Je brengt in kaart hoeveel geld je nodig hebt om te starten en hoe je aan dit startkapitaal komt. Vervolgens schrijf je op wat het verdienmodel is. Ook geef je een inschatting van de verwachte kosten en wanneer je winst maakt.

6. Zoek de juridische zaken uit #

Schrijf op welke algemene voorwaarden je nodig hebt én welke verzekeringen je moet afsluiten. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Wat is het verschil tussen een ondernemingsplan en een financieel plan? #

Een financieel plan is onderdeel van het ondernemingsplan. Het financieel plan draait om cijfers en geld. Je geeft hiermee aan of hetgeen wat je hebt opgeschreven in het businessplan, financieel haalbaar is. Je bent niet verplicht om een financieel plan te schrijven. Als je een zakelijke lening wil, heb je dit document wel nodig om investeerders te overtuigen. Ook schep je voor jezelf verwachtingen van wat de kosten en opbrengsten van je bedrijf zullen zijn.

Voorbeeld van een ondernemingsplan #

Je weet nu waarom het schrijven van een ondernemingsplan belangrijk is. Zo geeft het investeerders snel inzicht in je plannen en heb je een leidraad als je even niet meer weet waarop je je moet richten in het bedrijf. Ook weet je welke onderdelen in een bedrijfsplan horen. Je maakt het jezelf nog makkelijker als je een voorbeeld ondernemingsplan gebruikt. Op internet vind je diverse gratis voorbeelden waarbij je de vakken in het document zo kunt invullen. 

Ga je voor jezelf beginnen? Maak dan een vliegende start met ons online boekhoudprogramma voor zzp’ers en mkb’ers. Zo ben jij zo min mogelijk tijd kwijt aan je financiën en kan je je richten op de zaken die je écht leuk vindt.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.