- Administratie
- Leestijd: 4 minuten
Op welke momenten schakel je een boekhouder in?
Een boekhouder kan met je meedenken hoe je bepaalde situaties financieel het beste aan kunt pakken. Maar op welke momenten schakel je een boekhouder in? Het is tijd voor een lijstje. Heb je een boekhouder? Dan kun je beter een keer te vaak contact opnemen, dan te weinig. Dan komen jij en je adviseur aan het eind van het jaar niet voor onaangename verrassingen te staan.
Wanneer neem je contact op met een boekhouder? #
Bij de start van je bedrijf #
“Veel mensen denken dat een adviseur geld kost. En dat kost het ook wel, maar het kan je ook geld opleveren. Een adviseur kan je bijvoorbeeld advies geven over facturen waar je zelf helemaal niet aan had gedacht.” Als voorbeeld noemt Edwin: “Zo kun je als masseur bijvoorbeeld een kostenvergoeding doorvoeren voor het gebruik van je eigen wasmachine. Ook mogen veel ondernemers een deel van hun telefoon of internetrekening terugvragen. Kleine bedragen met een grote totaalsom. Je ziet soms dat kleine ondernemers makkelijk grotere bedragen uitgeven voor investeringen. Maar niet aan de kleine besparingen denken.”
Wanneer je deels belaste en deels onbelaste omzet hebt. #
“Wanneer je gedeeltelijk vrijgesteld bent van btw (opent in nieuw tabblad), mag je slechts een bepaald percentage over de btw van al je inkopen terugvragen,” vertelt Edwin. “Wanneer je daar geen geld voor reserveert, kun je aan het eind van het jaar een probleem hebben om de btw-correctie te voldoen. Overleg met je adviseur wat voor jou handig is.”
Wanneer je investeringen wilt doen. #
Wanneer je als ondernemer een investering doet in je bedrijf (opent in nieuw tabblad) heb je mogelijk recht op een investeringsaftrek (opent in nieuw tabblad). Heb je investeringen gedaan of ben je van plan dit te doen? Geef dit tijdig door aan je adviseur. Afhankelijk van of je bijna aan het limiet zit voor de investeringsaftrek of niet, kun je de investering in datzelfde jaar doen of in het volgende jaar. “Wanneer je zowel belaste als onbelaste omzet hebt, kan je ook te maken krijgen met herziening van investeringen. Neem dan ook contact op met je adviseur,” voegt Edwin toe. “Dat is echt een draak van een regel, waar je je niet zelf in hoeft te verdiepen.”
Als je zakelijke kilometers maakt. #
Of en hoe je zakelijk gereden kilometers mag declareren als kosten, hangt af van je situatie. Ook kun je hier afspraken over maken met je eigen klanten. Wat precies geldt voor jou als ondernemer, kun je dus het beste zo snel mogelijk met je adviseur overleggen. Dauriard van Noord legt uit: “Het is handig om te weten wat je mag en kunt. Mag je kilometers declareren? En heb je daar een afspraak over gemaakt met je klant? Dan mag je dit bedrag rekenen exclusief btw. Op je factuur in Moneybird zet je daarom boven op de afgesproken prijs nog 21% btw.”
Als je gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling en halverwege het jaar al € 10.000 omzet hebt. #
Je kunt gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR) wanneer je niet meer dan € 20.000 omzet hebt in één kalenderjaar. Edwin: “Zit je halverwege het jaar al aan de 10 à 12.000 euro omzet. Trek dan bij je adviseur aan de bel. Zeker als je ook nog investeringen wilt doen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe laptop aanschaffen? Wacht dan met de aanschaf tot je uit de KOR bent. Dan kun je namelijk de btw nog terugvragen.”
Wanneer je partner gaat meewerken in het bedrijf. #
Gaat je partner meewerken in je bedrijf? Vraag advies in hoe de beloning het beste geregeld kan worden. “Je hebt verschillende opties. Via arbeidsbeloning, meewerkaftrek of door de partner in de vennootschap toe te laten treden als ondernemer,” aldus Edwin.
Wanneer je geen zakelijke bankrekening hebt. #
Edwin: “Een zakelijke rekening is een must, want je wilt je zakelijke en privé rekening niet mixen in je financiële boekhouding. Dat veroorzaakt ruis en onduidelijkheid. Ben je hier niet van overtuigd? Neem dan contact op met een boekhouder of adviseur, die kan je haarfijn de voordelen voor een zakelijke rekening uitleggen. Zoals een schone boekhouding met zakelijke transacties en rust met het verwerken en betalen van inkomende documenten. Soms lijkt het wanneer je kosten maakt, dat dit geld kost. Maar juist door sommige kosten te maken kun je geld besparen. Een zakelijke rekening is daar een voorbeeld van.”
En... #
Nog wat punten waar je een (financieel) adviseur bij inschakelt zijn bij twijfels over je rechtsvorm, bij financieringsvraagstukken, een check of de juiste btw-tarieven op je facturen gebruikt, bij het berekenen van lonen, of je in aanmerking komt voor loonkostensubsidies, of je Moneybird optimaal gebruikt, het controleren van boekingen, bij de aangifte inkomstenbelasting en bij fiscaal advies.
“Ondernemers realiseren zich soms niet dat een boekhouder geld op kan leveren.” legt Edwin uit. “Ik kom wel eens situaties tegen van ondernemers die jarenlang zelf de boekhouding hebben bijgehouden in Excel. Met alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld administraties waarbij investeringen direct in de kosten zijn geboekt en dus geen afschrijving hebben. Je kunt beter gelijk goed beginnen en op tijd contact opnemen met een boekhouder of adviseur.”