Website resultaten

Kennisbank resultaten

Parttime ondernemen

Voor jezelf beginnen is een leuke uitdaging. Maar misschien kan of wil je je niet volledig focussen op je bedrijf. Bijvoorbeeld door je huidige baan, je kinderen of je studie. Of misschien weet je simpelweg niet of fulltime ondernemen bij jou past. Laten we de verschillende situaties onder de loep nemen en kijken waar je op moet letten.

Ondernemen naast loondienst #

Ondernemen naast je baan in loondienst kan altijd. Het voordeel hiervan is dat je minder financieel risico loopt, want je kan altijd terugvallen op het vaste inkomen van je vaste baan. En met de uren die je maakt in loondienst ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Het geeft je de ruimte om erachter te komen of ondernemen iets voor jou is. Je kan uiteindelijk uitbouwen naar fulltime ondernemen of toch terug naar fulltime in loondienst als ondernemen niet bevalt.

Let wel goed op, want je tijd indelen kan lastig zijn. Wanneer ga je aan de slag voor jezelf en wanneer werk je voor je werkgever? Zoek daarin de balans en bespreek de opties met je werkgever. Spreek ook goed af waar de grens ligt qua concurrentie tussen jouw onderneming en je werkgever. Een concurrentie- of relatiebeding kan dat bepalen en misschien beperken.

Ook niet onbelangrijk: wil je in aanmerking komen voor fiscale voordelen, zoals startersaftrek, dan moet je minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming. Dat is ruim 23 uur per week. Denk dan ook aan de taken die komen kijken bij ondernemen. Taken als acquisitie, marketing en administratie kosten ook tijd. 

Ondernemen als student #

Misschien heb je tijdens je studie al een heel goed idee opgedaan voor je eigen onderneming en kan je niet wachten om te beginnen. Of heb je eindelijk de kennis om van je hobby werk te maken. Het is een mooie manier om ervaring op te doen voor je carrière. Wat je hebt geleerd, ga je nu in de praktijk toepassen en je leert over het ondernemerschap. Daarnaast heb je de ruimte om je tijd in te delen. Als student kan je (vergeleken met in loondienst zijn) relatief goed om je studie heen plannen. Het is de ideale tijd om te ontdekken.

Als je begint met je eigen onderneming kan je school je misschien helpen. Sommige scholen bieden een ondernemingsprogramma om je op weg te helpen. Zo niet, dan kan je je plannen delen met je studiecoach om bijvoorbeeld aangepaste roosters of vrijstellingen te krijgen. Ondernemen kost tijd, daarnaast moet je rekening houden met geld. Aan ondernemen zijn tenslotte kosten verbonden. Bedenk een goed ondernemingsplan en kijk hoe je een startkapitaal kan opbouwen, met bijvoorbeeld een lening of een investeerder. Over je studiefinanciering hoef je je geen zorgen te maken. Sinds 2020 mag je als student onbeperkt bijverdienen (opent in nieuw tabblad).

Ondernemen als ouder #

Als eigen ondernemer kan je flexibel werken. En dat is natuurlijk ideaal als je ouder bent. Je vult je eigen uren in en kan bij je kinderen zijn wanneer dat nodig is. Je bepaalt zelf wanneer je je focust op je bedrijf en wanneer je tijd nodig hebt voor je gezin. Bovendien kan je parttime onderneming extra inkomsten inbrengen. Ondernemen kan gewoon vanuit huis, dus je gezin en je bedrijf is nooit ver weg.

Het is soms lastig om ondernemen te combineren met de verantwoordelijkheden als ouder, en dit kan leiden tot een gevoel van tijdsdruk en stress. Als je wilt gaan ondernemen vanuit huis, bekijk dan goed de regels van jouw gemeente. Over het algemeen geldt dat je huis een woningkarakter moet behouden. 

Parttime ondernemen? Er zijn opties genoeg. Kijk goed naar je eigen situatie en wat daarbij past. Er is waarschijnlijk meer mogelijk dan je denkt!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.