Website resultaten

Kennisbank resultaten

Samen een bedrijf beginnen

Samen sta je sterker! Het avontuur van een bedrijf beginnen hoef je niet alleen te doen. Bij het oprichten van je bedrijf zijn heel wat mogelijkheden om samen het avontuur aan te gaan. We leggen je uit wat je kan doen, welke rechtsvormen geschikt zijn en wat de voordelen zijn.

De meeste ondernemers die samenwerken kiezen voor een vennootschap onder firma (vof) als rechtsvorm. Maar als je samen een bedrijf begint, hoef je niet per se een rechtsvorm te kiezen met meerdere vennoten of rechtspersonen. Het heeft wel gevolgen voor wie aansprakelijk kan worden gesteld. Laten we eens kijken naar de eenmanszaak.

De eenmanszaak #

Een eenmanszaak beginnen met twee personen? Dat klinkt gek, maar het kan wel. Je kan je zakenpartner in loondienst aannemen. Dat betekent dus wel dat er één persoon eigenaar is. Je bent dan ook in je eentje aansprakelijk en je krijgt te maken met loonheffingen voor je werknemers. Bovendien wekt dit het idee op dat er een hiërarchie is. Maak hierover goede afspraken met je zakenpartner.

Een andere optie is om twee aparte eenmanszaken te beginnen. Zo zijn jullie allebei eigenaren van je eigen bedrijven, maar kunnen jullie wel zakelijk samenwerken. Bovendien behoud je daarmee de vrijheid van je eigen bedrijf. Gaat de samenwerking niet zoals gehoopt? Dan is het ook makkelijker om ‘uit elkaar’ te gaan. Een ander pluspunt zijn de fiscale voordelen die je kan krijgen als ondernemer, zoals starters- en zelfstandigenaftrek. Je moet in deze vorm wel je eigen financiën regelen, waaronder het boekhouden.

Vennootschap onder firma #

Liever wel samen de baas zijn over één bedrijf? Dan kan je een vennootschap onder firma beginnen. Net als de eenmanszaak moet je je hiervoor inschrijven bij de KVK en heb je geen minimumkapitaal nodig. Je brengt samen iets mee voor in het bedrijf. Dat hoeft niet per se geld te zijn. De een kan geld inleggen, maar de ander kan ook goederen, kennis of arbeid inleggen. Zijn jullie naast partners in zaken ook partners in de liefde? Dan kan je ook een man-vrouw firma beginnen.

Sommige fiscale zaken regel je samen en sommige regel je als vennoot apart. Als vennoot is iedereen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Je bent wel los van elkaar verantwoordelijk om inkomstenbelasting te betalen over de winst die wordt gemaakt. Elke vennoot is zelf verantwoordelijk om in aanmerking te komen voor de voordelen van de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet voor de btw jullie vof als één onderneming.

Als je samen in zee gaat met je zakelijk partner kan je een vennootschapscontract opstellen en tekenen. Het is niet verplicht, maar wel verstandig. Je zet hier namelijk afspraken in over aansprakelijkheid, risico’s, hoe lang het bedrijf loopt en nog meer belangrijke zaken. Dit contract kan je zelf opstellen met behulp van een modelcontract of je kijkt samen met een specialist naar.

Bedrijf met aandelen beginnen #

Je partner en jij kunnen ook kiezen om een besloten vennootschap te starten. De waarde of het kapitaal van jullie bedrijf is daarmee verdeeld over aandelen. Dat betekent dat jullie zelf geen rechtspersoon zijn, maar het bedrijf dat is. Schuldeisers doen dan aanspraak op het kapitaal wat je hebt geïnvesteerd in je bedrijf. Ze kunnen dus geen aanspraak doen op je privébezit. Dat is wel het geval bij een vof. 

Een bv beginnen en onderhouden kost wel meer geld dan een vof of eenmanszaak. Je hebt een hogere belastingheffing en meer administratie. Naast de inschrijving van je bv bij de KVK, moet je de bv ook oprichten via een notaris. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 1500 euro.

Naast een besloten vennootschap bestaat er ook een naamloze vennootschap. In deze rechtsvorm zijn de aandelen vrij overdraagbaar. Je hebt hiervoor wel een flink startkapitaal nodig. Deze rechtsvorm is dus alleen interessant als je flinke winst kan maken en bereid bent om aandelen en dus eigenaarschap te verkopen.

Begin je samen met een bedrijf, weet dat er meer mogelijk is dan alleen een vof. Maar voor elke rechtsvorm geldt, maak duidelijke afspraken en leg dit vast in een contract. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.