- Ondernemen
- Leestijd: 5 minuten
Van winst naar loon
Als je ooit in loondienst was, kon je altijd vertrouwen op een bepaalde datum. Je kreeg weer salaris. Maar als ondernemer is dat wel anders. Vooral als zzp’er. Dan heb je eigenlijk geen salaris. Hoe kom je dan aan je geld? Wat moet je regelen? Hoe verwerk je dat in je boekhouding? Deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.
Salaris voor een zzp’er #
Een zzp’er heeft geen salaris. Althans, niet zoals je gewend bent. Een zzp’er bepaalt zelf wanneer, hoeveel, maar ook óf ie salaris krijgt. Dat klinkt misschien spannend als beginnende zzp’er. Je moet eerst omzet maken en daaruit weer genoeg winst. We gaan ervan uit dat je onderneming genoeg winst opbrengt. Hoe ga je dan verder?
Belangrijk om te weten: bij een eenmanszaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen zakelijk en privévermogen. Dat heeft te maken met het rechtsvorm van een eenmanszaak. Je betaalt jezelf dus geen salaris, maar neemt een privéopname op van je zakelijke rekening. Hoe dat werkt, volgt later in het artikel.
De eerste stap is om je salaris te bepalen. Hoe veel geld van je winst wil je jezelf uitkeren in de vorm van salaris? Dat kan op verschillende methoden.
Wat heb je nodig #
Kijken naar het maandelijkse bedrag wat je nodig hebt om rond te komen. Dat ligt het meeste voor de hand. Open je privé rekening en kijk naar je maandoverzicht. Veel banken laten zien hoeveel je per maand en per categorie uitgeeft. Denk aan hypotheek, huur, gas/water/elektra, boodschappen, abonnementen, verzekeringen, reiskosten en meer. Vergelijk de afgelopen maanden met elkaar en maak daar een gemiddelde van. Hieruit kan je opmaken wat je per maand nodig hebt en hoeveel je kan opnemen.
Misschien wil je nog iets overhouden aan het eind van de maand. Misschien spaar je voor een mooie vakantie, nieuwe auto of een andere grote aankoop. Een extra bedrag bovenop je maandelijkse lasten berekenen is dan een goed idee. Maar misschien is dan de volgende methode beter geschikt.
Profit First en Cash in Control methode #
Een bekende manier om je salaris te bepalen is de Profit First methode van de Amerikaan Mike Michalowicz. Dit is een methode waar alles draait om winst. Je gaat in deze methode niet uit van omzet - kosten = winst, maar omzet - winsten = kosten. Het grote verschil is dus dat je meteen je winst bepaalt.
Bij Cash in Control verdeel je je geld over spaarpotjes die je zelf inricht. Door het gebruik van je potjes heb je inzicht in hoeveel geld je hebt om ergens aan te besteden. Bijvoorbeeld een potje voor nieuw materiaal, maar ook een potje voor je salaris.
Bij Profit First maak je gebruik van vijf verschillende potjes, waarop één rekening het geld binnenkomt:
- De ontvangstenrekening, dus je omzet;
- Winst
- Salaris
- Belastingen
- Kosten
Over de laatste vier potjes verdeel je het geld. Hier hang je percentages aan, bijvoorbeeld 5% winst, 10 % belasting, 40% salaris en 45% kosten. Uit het kostenpotje betaal je je leveranciers en andere kosten. De belastingen, zoals de btw, betaal je uit het belastingenpotje. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg geld overhoudt na de btw-aangifte. Daarna betaal je je eigen salaris. Dat is dan jouw maandelijkse salaris. Dan heb je nog 5% winst over. De winst is dan vrij te besteden. Misschien sparen? Of voor je oude dag?
De percentages zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen situatie. Misschien wil je juist een hogere winst. Dan schroef je dat percentage omhoog en kijk je waar je een ander percentage naar beneden kan schroeven. Op deze manier stuur je altijd op winst.
Bijschalen #
Als laatste methode kan je net als de profit first methode je salaris bijschalen. Je gebruikt de traditionele methode van omzet - kosten = winst en stuurt bij op basis van verschillende factoren. Denk aan kostenbesparing, investeringen, maar ook factoren van buitenaf. Kijk naar wat mensen in loondienst in een vergelijkbare functie verdienen. En natuurlijk wat zij per jaar erbij krijgen. Vergeet niet dat je salaris als zzp’er niet vast staat. Deze kan je altijd bijschalen naar wens of nodig.
Salaris uitbetalen en je boekhouding #
Oké, je hebt je salaris bepaald. Tijd om uit te betalen! Omdat je als zzp’er eigenlijk geen salaris hebt, wordt dat in boekhouding ook niet zo genoemd. In dit geval gaat het om een privéopname van je zakelijke rekening naar je privé rekening. Met een boekhoudpakket zoals Moneybird kan je dit eenvoudig zelf regelen.
Salaris en belasting #
Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over de winst van je onderneming. Omdat je salaris een privéopname is en geen kosten zijn voor je onderneming, heeft dit geen invloed op je winst.
Net als mensen in loondienst betaal je inkomstenbelasting, maar dan over je brutowinst minus aftrekposten. Als ondernemer kan je in aanmerkingen komen voor verschillende kortingen en aftrekregelingen. Denk aan de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek. Ook de MKB-vrijstelling valt onder de aftrekposten. Als je deze van je brutowinst hebt afgetrokken, heb je jouw belastbaar inkomen. Die bestaat uit twee schijven:
Schijf 1: tot €75.624 - 36,97% in 2024
Schrijf 2: vanaf €75624 - 49,50% in 2024
Met deze percentages kan je door naar de volgende stap. Er gaat nog algemene heffingskorting en arbeidskorting af. De inkomensafhankelijke bijdrage zvw komt er nog bij. Daarnaast hebben andere zaken nog invloed op hetgeen wat je moet betalen aan inkomstenbelasting.
Uiteindelijk tot je salaris komen met alle belastingregels is een lastige opgave. Wat wij hier aangeven is een beknopt stappenplan. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met een boekhouder of financieel adviseur. Die weet of er nog zaken van belang zijn voor de aangifte inkomstenbelasting.