- Ondernemen
- Leestijd: 3 minuten
Verzekeringen voor ondernemers
Als je een bedrijf start, wil je het zekere voor het onzekere nemen. Verzekeren gaat daar zeker bij helpen, voor jou en je bedrijf. En daar zijn er heel veel van. We snappen daarom goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom zetten we de belangrijkste verzekeringen op een rij.
Elk bedrijf is anders. Die van jou natuurlijk ook. In branche, sector, rechtsvorm en meer. Niet elke verzekering past bij jou, maar veel verzekeringen zijn wel verstandig om af te sluiten. Kijk daarom goed welke verzekering bij jou en je bedrijf past.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering #
Dit is een verzekering die jou dekt als iemand binnen je bedrijf schade aan eigendommen of personen aanricht en jij aansprakelijk gesteld wordt. Bijvoorbeeld als iemand in jouw winkel struikelt en valt. Het is dan fijn als die schade vergoed wordt. Naast letselschade vergoedt deze verzekering ook materiële of financiële gevolgschade.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering #
Deze verzekering dekt schade door beroepsfouten. Als je een fout maakt tijdens het uitoefenen van je beroep kunnen je klanten financiële schade oplopen. In sommige gevallen is het verplicht om zo’n verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld als architect, arts of accountant. Wel zo handig als je een verkeerde berekening hebt gemaakt.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) #
Als fulltime ondernemer kan je geen beroep doen op werknemersverzekeringen, zoals de Ziektewet, WW, WAO of de WIA. Best spannend dus, als je ziek wordt. Een paar dagen ziek? Dat kan je nog wel overbruggen met spaargeld. Maar langdurig ziek? Dan komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering zeker goed van pas.
De premies van een AOV verschillen per branche, beroep en je eigen voorkeuren. Let dus goed op wat je invult bij het zoeken naar de juiste aanbieder en premie.
Rechtsbijstandverzekering #
Wat als je klant weigert te betalen? Of als je problemen hebt met de huurbaas van je pand? Met een rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor een juridisch conflict gedekt, zoals juridisch advies of advocaatkosten. In het geval van onbetaalde rekeningen is een incassobijstand ook verstandig om op te nemen in de verzekering.
Inventaris-, opstal- en voorraadverzekering #
Zoals de naam al zegt, ben je met een inventarisverzekering verzekerd tegen schade van je inventaris, bijvoorbeeld door brand, storm, waterschade, diefstal of vandalisme. De voorraadverzekering werkt hetzelfde, maar verzekert dan weer de spullen die je verkoopt. Een opstalverzekering verzekert alles wat vastzit aan je bedrijfspand of de praktijk aan je huis tegen schade. Denk aan muren, ramen, deuren en de dakgoot.
Bedrijfsstagnatieverzekering #
Stel, je bedrijf loopt lekker en je maakt een goede omzet en winst. Maar een najaarsstorm gooit roet door het eten, je hebt waterschade en je bedrijf komt daardoor tijdelijk tot stilstand. Voor dit soort gevallen kan je een bedrijfsstagnatieverzekering afsluiten. Je krijgt dan een vergoeding voor de brutowinst die je misloopt door de gevolgen van een storm, brand of waterschade.
Ziektekostenverzekering #
Ook wel de zorgverzekering, en je hebt ze speciaal voor zzp’ers. Als het goed is, heb je er al een afgesloten, want zorgverzekeringen zijn verplicht. Met een basisverzekering kom je al heel ver en dek je de grootste kosten. Je kan de zorgverzekering helemaal op maat uitbreiden, zodat deze perfect aansluit op jou als ondernemer.
Pensioenverzekering #
Wil je extra geld naast je AOW en spaargeld als je stopt? Bekijk dan de opties voor een pensioenverzekering. Dat kan je doen als je bijvoorbeeld vindt dat je niet goed consequent kan sparen.
Cyberverzekering #
Je bedrijf is een aantrekkelijke prooi voor hackers of andere cybercriminelen. Criminelen zetten bijvoorbeeld ransomware of andere virussen in om geld of klantgegevens te stelen. Een cyberverzekering (opent in nieuw tabblad) vergoedt de kosten bij zulke cyberincidenten. Denk aan aansprakelijkheid voor schade of de juridische kosten.
Overlijdensrisicoverzekering #
Mocht je overlijden, dan zorgt deze verzekering ervoor dat je nabestaanden genoeg geld hebben om bijvoorbeeld de kosten van de hypotheek, huur of studie te betalen. Een hypotheekverstrekker kan het zelfs verplichten om zo’n verzekering af te sluiten. Naast financiële zekerheid geeft het je geliefden ook rust en hoeven zij zich minder zorgen te maken na je overlijden.
Zoals je ziet kan je je verzekeren tot je een ons weegt. Het is daarom goed om te bekijken welke verzekering je écht nodig hebt en welke verzekeringen misschien verstandig zijn om af te sluiten. Kijk wat bij jou past en wees zeker van je zaak.