Makkelijk categorieën toevoegen

Om je boekhouding compleet te maken, voeg je in Moneybird categorieën toe aan je factuurregels. Op die manier hou je inzicht in je inkomsten en uitgaven en weet je precies waar je kosten en omzet vandaan komen. Door het RGS als basis te gebruiken achter categorieën, bouwen we verder op de Nederlandse standaard. Hiermee wordt het makkelijker om gegevens uit te wisselen met andere software of bepaalde rapportages te genereren.

RGS #

In Moneybird zijn alle categorieën op basis van het Referentie GrootboekSchema (RGS) (opent in nieuw tabblad). Het RGS is een grootboekrekeningschema dat gebaseerd is op een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens. Elke categorie binnen je administratie koppel je aan een RGS 3.5-code.

Standaard verzameling #

We hebben hard gewerkt om het toevoegen van categorieën makkelijker te maken. We hebben nieuwe standaard verzamelingen toegevoegd die het eenvoudig maken om categorieën toe te voegen voor je verschillende soorten omzet en kosten van de omzet. Als je kiest voor een categorie uit een van de vele standaard verzamelingen, heb je meteen de juiste RGS-code gekoppeld. Hierdoor verminder je de kans op fouten in je administratie. 

Slimme suggesties voor losse categorieën #

Als je toch een andere categorie zoekt, specifiek voor jouw bedrijfsvoering, voeg je losse categorieën toe. Hierbij heb je de volledige vrijheid om zelf de RGS-code te kiezen. Om dat wat makkelijker te maken, bieden we een top vijf slimme suggesties op basis van de naam van de categorie binnen de gekozen plek op de resultatenrekening of balans.

Categorieën toevoegen voor omzet, kosten of kosten van de omzet.

RGS Brugstaat #

Om de boekingen op je categorieën te exporteren, maakt Moneybird gebruik van RGS Brugstaat. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een vragenlijst van het CBS (opent in nieuw tabblad). De mogelijkheid is alleen beschikbaar als alle categorieën binnen jouw administratie een RGS 3.5-code hebben.

Overstappen naar RGS #

Maak je nog geen gebruikt van RGS? Op het overstapscherm om verouderde categorieën (zonder RGS 3.5-code) bij te werken zijn ook de slimme suggesties beschikbaar. Daarnaast is het nu mogelijk een lastige keuze even over te slaan en eerst verder te gaan met de volgende categorie. Je ziet een melding bij Instellingen > Categorieën als je nog verouderde categorieën in je administratie hebt.



Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.