Website resultaten

Kennisbank resultaten

Een betere samenwerking en discussies met Design System

Het ontwikkelen van een goed product is een samenspel van developers, designers, support-medewerkers en marketeers. Het is belangrijk dat ieder zijn of haar kennis en expertise kwijt kan tijdens de ontwikkeling van een nieuwe functionaliteit. Maar hoe faciliteer je dat?

We zijn op zoek gegaan naar een oplossing die de brug zou leggen tussen verschillende expertises. Zo hebben we gekeken naar hoe grote organisaties zoals Airbnb dit faciliteren. Dit proces hebben we proberen om te vormen tot een proces die bij Moneybird past. De implementatie van dit proces hebben we omgezet in een project. Afgelopen periode hebben we met een team gewerkt aan dit project, met als resultaat een Design System.

Een doos met Lego #

Intern vergelijken wij een Design System vaak met een doos met Lego, compleet met handleiding. Met een select team hebben we bepaald welke componenten (lego-blokjes) we nodig hebben om de Moneybird-applicatie te bouwen. Voorbeelden van deze blokjes zijn knoppen en formuliervelden. Hoe deze blokjes eruit zien, hoe ze werken en hoe je ze mag gebruiken leggen we vast (handleiding).

Doos met lego

Iedereen die binnen Moneybird aan de slag wil met de Moneybird-huisstijl of met het bouwen van een prototype kan het Design System raadplegen. Een developer kan zelf schermen samenstellen en hoeft zich alleen nog maar bezig te houden met waar ze echt goed in zijn: logica. Marketeers en support-medewerkers kunnen aan de slag met onze illustraties, tone of voice en taalgebruik.

Overzicht designsystem

Hoe zorgt een Design System voor een betere samenwerking? #

Tijdens het ontwikkelen van functionaliteiten kan een developer een specifiek blokje lego nodig hebben dat niet in ons Design System staat. Daarvoor hebben we een intern plan. Dit plan dwingt je het gesprek aan te gaan met mensen binnen het Design System-team. In dit team zitten verschillende disciplines. Samen wordt bepaald of we het nieuwe blokje willen implementeren, hoe het gaat heten en welke functie hij krijgt. Door de verschillende disciplines in het Design System-team wordt vanuit iedere hoek over het lego-blokje nagedacht. Het definiëren van deze lego-blokjes is dan ook een teamprestatie.

En die goede discussies dan? #

Moneybird vindt gebruiksvriendelijkheid heel belangrijk. Met het Design System hopen we hier nog meer stappen in te zetten.

Eerder begonnen we bij elke functionaliteit die we wilden bouwen helemaal vanaf het begin. Hierdoor verloren we sneller de details uit het oog. We dachten na over complete schermen, in plaats van in te zoomen op een specifiek blokje binnen zo’n scherm. Daardoor vroegen we ons alleen af hoe een bepaalde flow er uit moest komen te zien.

Een Design System dwingt je om over elk apart blokje goed na te denken. Hebben we het echt nodig? Is dit de beste manier om dit blokje op te zetten? Kan het nog gebruiksvriendelijker? Dat leidt tot goede discussies over details, waar het eerder alleen over het grotere geheel ging.

Wat betekent dat voor jou als klant? #

We snappen het als bovenstaande uitleg je niet heel veel duidelijkheid geeft. En misschien lijkt het dat alleen wij als Moneybird voordeel halen uit een Design System. Maar niets is minder waar! We kunnen Moneybird nog doordachter maken door betere samenwerking en betere discussies. Doordat een Design System interne processen versnelt, kan dat ook leiden tot snellere releases en minder fouten in onze applicatie. Tenslotte wordt de applicatie consistenter en dus rustiger, omdat we telkens terugvallen op dezelfde blokjes.

Ben je, of wil je ook bezig met een Design System? We wisselen graag onze ideeën uit.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.