Website resultaten

Kennisbank resultaten

Waarom één kopie nooit genoeg is

Midden op de weg zie ik een telefoon liggen. Het scherm is compleet verbrijzeld, maar je kunt nog net zien dat de telefoon aan staat. Het lijkt wel alsof er een auto overheen gereden is. Ik sluit hem aan op mijn laptop en zie allemaal foto’s van een gezin op vakantie in Disneyland. Wanneer ik de eigenaar weet te achterhalen via Facebook, is hij dolblij: “Het was zo'n mooie reis voor ons gezin, maar we hadden er geen enkele foto meer van als herinnering.”

Niet alleen voor jezelf, ook voor je bedrijf kan het vervelende gevolgen hebben als je belangrijke gegevens verliest. Dat gebeurt sneller dan je denkt. Je laptop of telefoon kan gestolen worden, of kapot gaan door een ongelukje. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de risico's van computervirussen en ransomware, zoals laatst bij de Universiteit Maastricht (opent in nieuw tabblad). Daarom vragen we vandaag op World Backup Day (opent in nieuw tabblad) aandacht voor het maken van backups.

Een ezelsbruggetje #

Een backup is eigenlijk gewoon een reservekopie van je belangrijke bestanden. Een veelgebruikt ezelsbruggetje voor het maken van backups is de 3-2-1 regel van Peter Krogh. Die regel houdt in dat je:

  • Altijd 3 kopieën hebt van een bestand: een origineel en twee reservekopieën.
  • De kopieën opslaat op minimaal 2 verschillende soorten opslag. Bijvoorbeeld één op een usb-stick en één op een online opslag.
  • 1 kopie bewaart in een ander gebouw dan waar je normaal werkt.

Waarom is één kopie niet genoeg? Verschillende kopieën op verschillende soorten opslag en locaties beschermen je tegen verschillende gevaren. Een backup op een usb-stick heb je snel bij de hand in geval van nood, maar je raakt hem ook makkelijk kwijt. Een online backup is handig als je laptop wordt gestolen, maar wat als je het wachtwoord van je online backup vergeten bent? Omdat je van tevoren niet weet tegen welke pech je aanloopt, kun je maar beter je kansen spreiden.

Backups bij Moneybird #

Bij Moneybird maken we natuurlijk ook backups van de gegevens die je bij ons opslaat. We maken elke dag een volledige backup van alle data en sturen daarvan ook een kopie naar een datacentrum op een andere locatie. Met deze backups kunnen we alle gegevens herstellen als er bijvoorbeeld iets misgaat in het datacentrum. We kunnen deze backups niet gebruiken om individuele administraties terug te zetten. Daarom raden we je ook aan om af en toe zelf een backup te maken van je boekhouding.

Zelf aan de slag #

Twee eenvoudige manieren om een backup te maken van je belangrijke bestanden, zijn een externe harde schijf en een online schijf. Op een harde schijf kun je met Windows 10 of MacOS automatisch backups laten maken zonder dat je er omkijken naar hebt. Met een online drive (bijvoorbeeld Dropbox, OneDrive of Google Drive) wordt automatisch een kopie van je bestanden online opgeslagen.

Neem dus vandaag op World Backup Day eens een moment om hierover na te denken. Welke bestanden wil je echt niet kwijtraken? Heb je voor al die dingen een backup? En hoe vaak maak je die backups? Het is even een kleine tijdsinvestering, maar zoals zo vaak geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.