Website resultaten

Kennisbank resultaten

Jonael van der Sloot

Jonael kijkt lachend in de camera

Met zijn ontwerpen hoopt Jonael mensen de schoonheid van de natuur te laten ervaren en wil hij de natuur graag een podium bieden.

Als kind was Jonael van der Sloot al veel met de natuur bezig. Hij woonde samen met zijn familie in Argentinië, waar zijn ouders een biodynamische boerderij hadden. Eenmaal terug in Nederland was het contact met de natuur een beetje weg. Tot hij bij een supermarkt een kruidenplantje kocht dat na een week dood ging: “Ik ging kijken wat de oorzaak was, zodat ik er wat langer mee kon koken. Dat zorgde dat ik mezelf weer in de natuur vond. In de plantenwereld die ik heel mooi vind.”

Spruitje #

Met zijn bedrijf Spruitje maakt Jonael ecosystemen, kleine plantenwerelden met een eigen leven. “Het begon als hobby. Ik had een paar potten op het werk neergezet. Mensen zeiden: ‘Hier moet je wat mee! Praat eens met die, en met die,’ en zo begon het een beetje te rollen.” Inmiddels is Spruitje een bedrijf waar zeven mensen werken. Zijn designs zijn in ongeveer vijftig locaties te koop in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Zweden.

Spruitje potten

Ontwerpen #

Jonael heeft verschillende ontwerpen gemaakt, grofweg te verdelen in twee soorten: dichte eco-systemen en open eco-systemen. De dichten eco-systemen zitten in een groot glaswerk, die wordt afgesloten met een deksel of een lamp. “Ik vind het mooi om mijn werk bij mensen thuis te zien. Het worden allemaal eigen eco-systeempjes, die hun eigen leven gaan leiden. Ze zien er altijd anders uit dan toen ze hier weg gingen. Zeker als ze een jaar of vier oud zijn. Dan is de één nog gekker dan de ander. In sommige komen bijvoorbeeld paddenstoelen!” De open eco-systemen belichten de kant van planten die je normaal nooit ziet, namelijk de wortels: “De wortels van een plant zijn vaak net zo mooi als de bovenkant. Toch zie je dit normaal nooit, erg jammer.”

De verlichting van de Spruitje-producten is een letterlijke verwijzing naar het weer zichtbaar maken. “Ik probeer de natuur een podium te bieden, het in de spotlight te zetten. We zijn van de natuur vervreemd, ik nodig mensen graag uit om die schoonheid te ervaren. We zitten veel op kantoren en komen niet meer buiten. De natuur in Nederland is erg gereguleerd, het is allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Natuur is een soort van kunst. Ik kan daar erg van genieten. Ik probeer om de natuur weer zichtbaar te maken.”

Spruitje pot wordt in elkaar gezet

Spruitje Greens #

Onlangs zijn Jonael en zijn broer Ruuf Spruitje Greens gestart. “De insteek is om een stadsboerderij te starten. De belangrijkste gedachte is om voedselproductie dichter bij huis te hebben. Een deel daarvan is ontstaan door de liefde voor planten en smaken, en een ander deel uit ecologisch standpunt. We hopen een steentje bij te dragen aan hetgeen waar we nu als wereld tegenaan lopen.”

De producten waar Spruitje Greens mee werkt zijn voornamelijk zelf gekweekt: “We kweken exclusieve en bijzondere planten. Zoals Argentijnse zapallito’s en paarse mais. We werken ook samen met lokale boeren en plukken we bijvoorbeeld brandnetels.” Gedurende de dag heeft Jonael nog een aantal dingen die hij graag wil doen. Hij heeft een aantal takken van de boer gekregen, wilde kers en peren. “Ik ga deze takjes knippen, even kijken of een restaurant waar we mee samenwerken er interesse in heeft. En anders maken we er limonade en jam van. Elke dinsdag kook ik een vier- a zes-gangendiner. Met allerlei gekke producten. Ook dit is onderdeel van Spruitje Greens. Vandaag staat er zeekool op het menu. Dit hebben we zelf geplukt. We hebben ook een keer Zeeuwse oesters geplukt in Zeeland.”

Doorontwikkeling #

Wat de toekomst brengt voor Spruitje en Spruitje Greens is moeilijk te zeggen: “Er staan wel wat dingetjes op de wachtlijst om te maken. In de producten die ik ontwerp zit passie en dromen. Ik geloof wanneer je dat doet, dat de producten dan makkelijker aanslaan in de markt. Het product komt met een verhaal en het vertelt zichzelf. Ik wil nu even de tijd nemen om Spruitje Greens te ontwikkelen. Wat daarna komt, zien we dan wel weer!”

Jonael tussen de planten

Moneybird #

Sinds het begin van zijn bedrijf gebruikt Jonael Moneybird al. “Een vriend van me zei: ‘Ja, je moet Moneybird gebruiken. Ik zat te klooien met facturen en berekeningen, dat wilde ik anders doen. Hij verstuurde een factuur gewoon met zijn telefoon. Dat vond ik relaxed.”

Jonael doet veel zelf, behalve de eindejaars-aangifte en de ib-aangifte. “De btw-aangifte is kinderspel, maar de andere aangiften laat ik mijn boekhouder doen. Ik stuur de rapporten gewoon op. Als ik vragen heb stuur ik gewoon een appje. Ik vind het wel een aanrader om je een beetje in te laten lichten. Ik geef dat ook als advies aan mensen die net beginnen. Maar over het algemeen: als je Moneybird gebruikt kom je een groot eind met je boerenverstand. Koppel wel ook je bank en alle transacties enzo, dan heb je een goed beeld hoe je bedrijf het doet.”

Jonael knipt een bloem