Margriet Meijer - Monsak

Voordat Margriet het wist had ze 6500 tassen verkocht. In haar atelier in Amsterdam maakte ze hele collecties die in verschillende winkels werden verkocht. Tot ze dacht: `Deze grote hoeveelheden passen helemaal niet bij mij`. En ze het roer helemaal omgooide.

“Ik was op slag verliefd op leer. Het is heel spannend materiaal. Omdat je het gelijk goed moet doen. Eenmaal een stikgaatje in het leer en je kunt niet meer terug. Ik kreeg er maar geen genoeg van.” We spreken Margriet in haar Amsterdamse atelier over haar werkzaamheden, maar natuurlijk ook hoe Moneybird haar helpt als ondernemer. 

Voordelen van ondernemerschap #

“Zoals veel makers, ben ik geen ondernemer omdat ik graag wilde ondernemen. Ik wilde maken. Ik maakte een tas voor mezelf. Dat vond ik leuk. En daar bleek vraag naar te zijn. Dus toen ben ik ze gaan verkopen. En dan komt er een punt waarop je denkt: Oeh, er komt geld binnen. Wat moet ik nu? En dan ga je je inschrijven bij de KVK. En dan wordt het serieuzer. En zo ontstond Monsak (opent in nieuw tabblad).” Rustig pakt Margriet haar liniaal en een lap roze leer. Ze wil vandaag nog wat keycords afmaken. “Ik had er zelf nog eentje nodig. Via Instagram vroeg ik of er interesse was. Dat was er.” Ze legt haar eigen keycord naast de lappen leer, kijkt of de lengte ongeveer gelijk is en snijdt met precisie een aantal repen. 

Hoewel ze dus niet bewust ondernemer is geworden. Vindt ze het nu heel fijn. Fijn dat ze haar eigen agenda bepaalt en geen verantwoording hoeft af te leggen. Ondanks die vrijheid deelt ze haar dagen doordacht in. “Op maandag werk ik mijn boekhouding bij, op dinsdag en donderdag coach ik andere makers die ik help met hun bedrijf en op woensdag en vrijdag zit ik in mijn tassen-maak-bubbel. Ik denk dat focus en discipline een belangrijk onderdeel zijn van ondernemerschap. Want er moet wel omzet binnen komen.”

Professionalisering #

“Lijstjes bijhouden in Excel, daar kom je op een gegeven moment gewoon niet meer mee weg. Mijn boekhouding kon op zich prima in Excel. Met een paar mooie formules er in. Maar er hoeft maar Ă©Ă©n foutje in te sluipen en niets klopt meer. Daarnaast houd ik van mooie dingen. Ook mooie facturen. Ik heb nu in een kwestie van een paar seconden een factuur gemaakt. MĂ©t de daarbij behorende huisstijl.”  De liniaal, restjes leer en het mesje worden netjes weer op hun plek teruggelegd. Ze grabbelt in een doosje onder de kast en haalt er een aantal donkerroze clipjes uit. Met een plakkertje bevestigt ze de clipjes op de juiste plek op de repen leer en loopt ermee naar de naaimachine.

Discipline als ondernemer #

Op dinsdag en donderdag coacht Margriet (opent in nieuw tabblad) dus andere vrouwen die van hun passie werk maakte. â€śOndernemerschap is persoonlijke ontwikkeling in het kwadraat. Je kan tijden met passie en lol aan je bedrijf werken, maar soms voel je het niet meer. Ik heb dat zelf vaak genoeg meegemaakt en weet inmiddels wat ik moet doen om dat vuur weer in mezelf op te laaien. Daar help ik vrouwelijke (passie)ondernemers mee, zodat ze weer energie & voldoening kunnen halen uit hun eigen bedrijf en weer richting voelen. Want ik ken die momenten als geen ander. Ik maakte op een gegeven moment zoveel tassen, ik voelde me net een sweatshop. Ik had mijn bedrijf bijna verkocht. Maar gooide in plaats daarvan het roer om. Inmiddels maak ik alleen maatwerk-tassen op aanvraag. Tassen die je juist niet in de winkel kan vinden, zoals mijn paradepaardje.” 

Ze haalt een diepblauwe rugzak van een zorgvuldig gestyled tassenrek en laat de binnenkant zien. Mensen kunnen deze en haar andere ontwerpen op aanvraag bestellen of zelf maken middels een workshop. “Ik maak een tas met de ontvanger in mijn achterhoofd. Ik voel me verbonden met deze persoon. Ik weet voor wie ik het maak en wat de aanleiding is. Een verrassing voor een verjaardag of een afscheid van werk. Mensen die zelf een tas willen leren maken, kan ik het plezier van maken doorgeven in de workshops. Een zelfgemaakte tas is meer dan alleen een gebruiksvoorwerp. Ik hoop ook een stukje zelfvertrouwen mee te geven. Dat iemand uit het atelier wegloopt met iets waar ze zich trots op voelen en complimenten over krijgen.” 

Efficient werken #

Alle tassen die ze verkoopt heeft Margriet in Moneybird als product toegevoegd. “Lekker makkelijk. Ik hoef niet meer na te denken over hoeveel het ook alweer kost of welk btw-tarief er op zit. Ik selecteer gewoon het product en klaar.” Nog even terugkomend op haar huisstijlen. “Ik heb verschillende handelsnamen. Voor ieder heb ik een eigen huisstijl gemaakt. Dat is eenmalig even wat werk, maar dan staat het ook gewoon goed.”